Hon na kachny MS Vlastějovice

24.09.2011 14:55

img_7294.jpg 

Na sobotu 17. 9. jsme dostali od přátel Michala a Andrey s jejich fouskou Elou (Ela Krupá) pozvání na kachní hon na řece Sázavě.

Na doporučení veta jsme Gara nechali doma a půjčili si od tchána jeho fenku MMO Šany Buremi - domácky Danku, Ošklivku, kterou vedl Jindra, mě dělal samozřejmě společnost Fox. Sraz byl na autobusové zasávce Buda (Horka nad Sázavou), kde proběhl slavnostní nástup. Poté jsme byli rozděleni do dvou partiček, jedna šla po pravé řece řeky, ta druhá po levé straně. Předseda sdružení si vyžádal mojí a Foxovu společnost, proto jsem se musela s Jindrou a přáteli rozloučit. Celkem bylo naplánováno cca 5 lečí, ale protože kachny tam, kde se čekalo, že budou, nebyly, nakonec byly leče pouze tři.

V první leči se střelilo 5 kachen, všechny na "naší" pravé straně řeky, z toho dvě dohledal a přinesl Foxík. Shodou okolností na shodném místě, jako před dvěma lety, tehdy to byly také dvě kachny.

Ve druhé leči se střelilo kachen 8, z toho jich Fox dohledal a přinesl 6. Jednu si přinesla Danka a jednu Ela. V této leči střelci stáli na železničním mostě a já s Foxem jsem čekala dole u řeky, kde byl celkem silný proud, aby Fox případné kachny padající na hladinu měl šanci stíhnout přinést. Z vody ovšem nebylo potřeba nosit nic, všechny kachny, ať již křídlované nebo střelené, musel Fox dohledávat v rákosu a nebo pod břehem, kde ty křídlované zůstaly zaštípnuté, Foxe čekala opravdu těžká práce a jeho výkon sledovali všichni střelci z mostu. Když našel poslední, šestou kachnu, sklidili jsme za jeho práci potlesk a pochvalu za vynikající práci od střelců z mostu a opravdu mě to velmi velmi potěšilo a zahřálo, hold Fox je zkušenej mazák, který ví, co má dělat :-)

Poslední leč, sice krásná, ale nestřelilo se nic, kachny zahlédly střelce, kteří na ně čekali uprostřed řeky na lodičce, a otočily směr letu na druhou stranu.

Po této leči se konal výřad, kde jsme si vyslechli chválu na práci pejsků a díky nim se nám dostalo další pozvání na kachní hon na 8. 10. a my se již teď nemůžeme dočkat na další setkání s místními myslivci.

Fotky jsou tady https://bestoviohari.rajce.idnes.cz/Hon_na_kachny_MS_Horka_Vlastejovice_17.9.2011/